Türk mutfağının en tatlısı , verilecek en güzel hediye, kahvenin en iyi arkadaşı , çocukluktan kalma bir nostalji, tatilleri sevmek için bir sebep; Evet haklısın! Türk lokumundan bahsediyoruz. Yüzyıllara dayanan ve Osmanlı mutfağının önemli bir parçası olan lokum hakkında bilmeniz gereken gerçekler burada.
Türk Lokumunun Tarihi
Osmanlı döneminde saray mutfağının önemli bir parçası olan lokum, yüzlerce yıllık bir geçmişe sahiptir. MÖ 226 ile 652 yılları arasında Pers İmparatorluğu’nda hüküm süren Sasaniler tarafından sıklıkla tüketilen tatlı ‘abhisa’, kesin olmamakla birlikte Türk lokumunun kökü olarak bilinir. Lokum, önceleri Arapça’da boğazı rahatlatan anlamına gelen ‘rahat ul-hülküm’ olarak anılırken, zamanla ‘rahatlatıcı bir zevk’ haline geldi. Ve son olarak, modern Türkçe’de ‘lokum’ olarak adlandırıldı.
Anadolu’da tanınması 15. yüzyıldan itibaren başlamıştır. 17. yüzyılda en popüler oldu. 18. yüzyılda gezginler lokum’u Avrupa’ya götürerek ‘Türk Lokumu’ olarak tanıtmışlardır. Lokum burada da popülerlik kazandı. Osmanlı İmparatorluğu’nda seri üretime 1777’de başlandı. Önce bal, meyve şurubu ve un ile karıştırıldı. Nişasta ve rafine şekerin icadı ile günümüze kadar lezzeti değişmiştir.
Türk Lokumu Nasıl Yapılır?
Lokum sitrik asit, şeker, nişasta, gıda boyası ve aroma ile yapılır. Şeker tamamen eriyene kadar suda kaynatılır. Sitrik asit ve nişasta ayrı kaplarda çözülmeye bırakılır. Daha sonra sitrik asit ve nişasta şekerli su ile karıştırılır. Bir süre haşlanır. Karışımın yapışkan bir kıvamda olup olmadığı kaşıkla kontrol edilir ve nişastalı kaplarda 20 saat bekletilir. Son aşama olarak sert zemin üzerinde şekillendirilir ve paketlenir.
Lokum Çeşitleri
Damak tadına, üretim şekline ve üretim yerine göre pek çok lokum çeşidi vardır. İşte lokum çeşitlerinden bazıları: Kuş lokum, fındıklı lokum, cevizli lokum, duble kavrulmuş lokum, fıstıklı lokum, hindistan cevizli lokum, kremalı lokum, meyveli mini lokum, limonlu lokum, naneli lokum, narlı lokum, fıstıklı krokan lokum lokum, fıstıklı lokumlu nar, narlı safranlı lokum, atom lokum, narlı gül yaprağı ve fıstıklı lokum ve çikolatalı lokum.
Lokumun besin değeri
Kullanılan bileşene göre besin değerleri değişir ve ortalama değerler belirlenir. 100 gr lokumda: 89.28 gr karbonhidrat, 0.12 gr protein, 0.19 gr yağ, 0 gr lif, 0 mg kolesterol, 19 mg potasyum, 5 mg kalsiyum ve 0.1 mg demir bulunur.
Lokumun Faydaları
Lokumun bilinen onlarca faydası var. İşte Türk Lokumu’nun öne çıkan özellikleri:
Bademcik iltihabını azaltmaya yardımcı olur.
Karbonhidratları böbrek hastalıkları için faydalıdır.
Çıban ve yaralar için harika bir şifacı.
Lokum nasıl servis edilir?
Türk mutfağında yemek ve tatlıların birden çok sunum şekli vardır. Bu lokum için de geçerlidir. Lokum, mendilde servis edilmesinin yanı sıra sade, orta veya tatlı Türk kahvesi ile birlikte servis edilir.
Lokum fazlası zararlı mı?
Her şeyin fazlası gibi lokum da zararlıdır. Sağlıklı ve doğal bir besin olan lokum karbonhidrat, nişasta ve şeker içerir. Lokum aşırı tüketimi bu bileşenlerin hazımsızlığa neden olarak karaciğer yağına neden olabilir. Bu kilo alımı anlamına gelir. Bu nedenle lokum aşırı tüketilmemelidir.