Kendinizi şımartmak, bir aile yemeğini şık bir şekilde tamamlamak veya özel bir günü kutlamak isteyin, hiçbir lezzet baklavanın tatının yerini alamaz.
Baklava Nedir?
Baklava, tatlı zengin aroması ve lapa lapa dokusuyla bilinen geleneksel bir Türk tatlısıdır. Baklava, öğütülmüş Antep Fıstığı (ceviz veya fındıkda tercih edilebilir) yufka hamuru, tereyağ ve şerbetten oluşan tatlı bir hamur işidir. Baklava, Orta Doğu’da ortaya çıkan eski bir tatlı çeşididir, ancak birçok baklava türü artık dünya çapında mevcuttur!
Bildiğimiz ve sevdiğimiz tatlı, çıtır çıtır baklava, dünyanın her şehrinde farklı tatlarda karşımıza çıkıyor. Bazıları fıstık veya ceviz gibi farklı kuruyemişlerle yapıldığı için farklılık gösterirken, bazıları da Sütlü Nuriye gibi sütün pekmezle karıştırılıp yufkanın piştikten sonra eklendiği eşsiz tariflere sahiptir.
İyi bir baklava, ince yufka katmanları ile yapılır. Kaliteli tereyağı ve Şurupta doğru miktarda şeker kullanmak da önemlidir. Baklavanın kristalleşmesini önlemek için genellikle şuruba limon suyu eklenir. Pek çok baklava türü olsa da, hepsi birkaç temel malzemeden oluşur: lapa lapa ince yufka, şurup, Antep fıstığı, ceviz ve fındık gibi malzemelerden oluşur. Yer fıstığı baklava yapımında pek yaygın olarak kullanılmaz.
Bu blog yazımızda gelenekselden egzotike 15 farklı baklava çeşidini ele alacağız.
Baklava Çeşitleri
- 1. Fıstıklı Baklava
- 2. Cevizli Baklava
- 3. Kuru Baklava
- 4. Ev Yapımı Baklava
- 5. Şöbiyet
- 6. Çikolatalı Baklava
- 7. Havuç Dilimi Baklava
- 8. Bülbül Yuvası
- 9. Sütlü Nuriye
- 10. Fıstık Dolama (Fıstıklı Dürüm)
- 11. Yaprak Şöbiyet
- 12. Saray Burması (Saray Baklavası)
- 13. Dilber Dudağı
- 14. Midye Baklava
- 15. Soğuk Baklava
1. Fıstıklı Baklava
Fıstıklı baklava en popüler ve orijinal baklava çeşididir. Bir ısırık sizi kendine bağlar! Başlangıçta Türkiye ve Suriye’de geliştirilen fıstıklı baklava, öğütülmüş antep fıstığı ile doldurulmuş 40 ince hamur (yufka) ile yapılan zengin ve tatlı bir hamur işidir .
Baklavayı bu kadar çekici kılan sadece tatlı tadı değil; İçinde kullanılan antep fıstığının çeşitliliği de büyük fark yaratıyor. Bu tatlıda kullanılan Antep fıstığının çeşidi ve kalitesi ne kadar iyi olursa baklavaya vereceği lezzet de okadar iyi olur. Baklavaya en uygun antep fıstığı Türkiye, Suriye ve İran’da yetişir.
Fıstıklı baklava, Antep fıstığı ve çıtır çıtır yufkanın muhteşem karışımıyla orta çağdan beri en sevilen baklava çeşididir.
2. Cevizli Baklava
Antep fıstığı sadece bir avuç ülkede yetişirken, ceviz hemen hemen her yerde yetiştirilebilir. Bu nedenle cevizli baklava, dünyanın en popüler baklava çeşitlerinden biridir.
Bu baklavanın katları arasına serpilmeden önce cevizler ince ince ezilir. Hem dünyevi hem de keskin benzersiz bir lezzet sunarlar ve ağzınızda genel olarak yumuşak bir tat oluştururlar.
Fıstıklı versiyonu gibi, bu da dünyadaki birçok restoranda sunuluyor ve aynı derecede lezzetli.
3. Kuru Baklava
Baklavalar genelde çabuk bozulmaz; ancak 3-5 gün sonra şeker kristalleşir ve baklavanın tadı taze ve lezzetli olmaktan çıkar.
Kuru baklava az şerbetle ıslatılır ama diğer şerbetlere göre daha yoğundur. Bu, daha uzun süre dayanmasını sağlar, böylece bozulmadan veya kristalleşmeden 30 güne kadar bu tatlı ikramın tadını çıkarabilirsiniz.
Eve hemen tüketilmeyecek baklava almayı planlıyorsanız, tercihiniz kuru baklava olmalıdır. İhtiyacınız olan tek şey onu oda sıcaklığında tutmak.Tatlıyı yaklaşık bir ay boyunca tüketebilirsiniz.
4. Ev Yapımı Baklava
Yufkaları baklava için 40 kat oluşturacak kadar ince yapmak (evet, geleneksel baklavada yaklaşık 40 yaprak yufka vardır) çok zaman ve deneyim gerektirir. Bu nedenle genellikle “baklava ustaları” olarak tanınan tecrübeli ustalara bırakılmaktadır.
Ancak evde baklava yaptığımızda kendimiz baklava ustası olmadığımız için yufkalar çok ince ve şeffaf olmayacak. Sonuç olarak, ev yapımı baklavalarda en az 15 ila 20 kat yufka olacaktır. Ev yapımı baklava da baklava şeklinde kesilir.
Uzun lafın kısası, bir mağazada “ev yapımı baklava” diye adlandırılan bir baklava çeşidi görürseniz, daha az ve daha kalın yufkalarla yapılıyor.
Türkiye’de bazı ev yapımı baklavalar irmikle yapılır ve gülsuyu ile tatlandırılır.
5. Şöbiyet
Şöbiyet, manda kaymağı (ya da taze kaymak) ile klasik fıstıklı baklavanın mükemmel birleşimi ile diğer baklava çeşitlerinin yoğun şekerli tadından sıkılanlar için hak ettiği tatlıyı daha hafif bir tatta sunuyor.
Baklavanın katları arasında kullanılan bu taze krema, baklavaya hafif, ferahlatıcı bir tat verir. Bu baklava çeşidinin tek dezavantajı, bir gün içinde tüketilmesi gereken raf ömrünün kısa olmasıdır.
6. Çikolatalı Baklava
Çikolatalı Baklava, Türkiye’de yeni bir baklava türüdür ve daha çok turistik bölgelerde ortaya çıkmaktadır. Yerel halk arasında popülerlik kazanmasına rağmen, birçok Türk hala bu lezzetli tatlıyı kendileri denemedi!
Ancak aşırı şekere karşı hassasiyetiniz varsa ve çikolata sizin damak tadınız değilse bu favori baklavanız olmayacaktır.
7. Havuç Dilimi Baklava
Adından da anlaşılacağı gibi bu baklava büyük bir tepside hazırlanır ve ardından havuçlara benzer şekillerde kesilir. Bu nedenle tabakta daha büyük bir porsiyona sahiptir.
Havuç dilimi baklava ceviz veya fıstık dolgulu yapılabilir. Popüler bir baklavadır ve Türkiye’deki her baklavacıda rahatlıkla bulabilirsiniz.
Dondurma veya taze krema, havuç dilimli baklavanın mükemmel tamamlayıcısıdır; baklavanızı açıp dondurmanızı yerleştirerek nefis bir sandviç yapabilirsiniz.
8. Bülbül Yuvası
Bülbül yuvası, kağıt inceliğinde hamurdan yapılan bir Anadolu tatlısıdır. Yufkalar üst üste dizilmek yerine ince bir oklava etrafında yuvarlanarak silindir şekli verilir. Ortadaki boşluk daha sonra ceviz veya antep fıstığı ile doldurulur.
“Bülbül yuvası” olarak tercüme edilen Bülbül yuvası, adını kuş yuvasına benzemesinden alıyor.
9. Sütlü Nuriye
1980 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı, baklava fiyatlarını düzenleyerek kasabadaki yüksek baklava fiyatlarıyla ilgili şikayetlere yanıt verdi.
Güllüoğlu ailesi (dünyanın en iyi baklava üreticilerinden biri) kaliteli baklavalarını daha ucuza sunamaz ve çözüm olarak yeni bir ucuz baklava türü yaratır; Sütlü Nuriye. Antep fıstığı yerine fındıkla yapılır ve daha ağır olması için süte batırılır.
Ne de olsa belki de Türkiye’de ihtiyacımız olan baklava türü buydu; mükemmel dengeli, tatlı ama yine de hafif ve makul fiyatlı.
10. Fıstık Dolama (Fıstıklı Dürüm)
İnce öğütülmüş antep fıstığı son derece ince ve şeffaf bir yufkaya sarılır ve şeker şurubuna batırılır. Bu, geleneksel hamur işi baklava gibi değil, daha çok fıstıklı bir enerji barı gibi tadı olan baklava çeşitlerinden biridir.
Parlak yeşil rengi onu oldukça çekici kılıyor ve göründüğü kadar lezzetli.
11. Yaprak Şöbiyet
Yaprak şöbiyet, Fıstık Dolama ve Şöbiyet’in birleşimidir. İnce öğütülmüş antep fıstığı ince bir yufka tabakasına sarılır ve ortası kalın kaymak ile doldurulur. Bazı tatlar baklava dolgusu ile iyi gider, ancak fıstık ve kaymak efsanadir.
12. Saray Burması (Saray Baklavası)
Osmanlı döneminde padişahların saraylarında ikram ettikleri en sevilen tatlılardan biri de Saray burması idi. Yufka, eritilmiş tereyağı, dövülmüş ceviz ve şeker şerbeti ile hazırlanır.
13. Dilber Dudağı
Bu tatlının adı, çekici şekline bir selam niteliğindedir. Ancak dudakların aksine bu tatlı alabildiğince çıtır çıtır.
Yoğurt, süt, yumurta, limon, şeker, un, tereyağı ve su ile hazırlanan dilber dudağı, taze ve ılık hamur üzerine soğuk şeker şerbeti (şerbet) dökülerek tatlandırılır.
14. Midye Baklava
Yeni tarz Türk baklavası “Midye Baklava” ile tanışın. Bu tasarım şimdilerde baklavacılarda moda. Ceviz veya antep fıstığı dolgulu “kaymak” kreması vardır.
Midye baklavanın cezbedici görüntüsü, pek çok restoran sahibini menülerine eklemeye teşvik ediyor. Kaçınılmaz olarak, enfes tadı ve çıtır dokusu sizi fazla yemeye teşvik edecektir.
15. Soğuk Baklava
Soğuk Baklavanın mucidi Diyarbakırlı bir baklava ustasıdır. Hafif bir baklava yapmaya çalışırken sonunda bu tarife ulaşır. Soğuk baklava, normal baklavadan farklı olarak süt, çikolata ve daha az şerbet içerir.